Bit Fitten

Het doel van een bit-fitting is om de ruiter/amazone te adviseren in de zoektocht naar het juiste bit voor zijn of haar paard. Dit om trauma’s te voorkomen en optimaal te communiceren met je paard tijdens het rijden. Geen enkel paard heeft dezelfde mond, toch kunnen er meerdere typen bitten in een paardenmond passen. Zo zal met de juiste drukverdeling en inwerking ervoor zorgen dat, uw paard makkelijker de juiste verbinding aannemen. Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat er grote problemen zijn. Het kunnen ook kleine aanleuningsproblemen zijn. Ook al noemen we het BitFitting, bij 2FitHorses wordt naast het bit het gehele harnachement nagekeken en waar nodig veranderd of aangepast. Door op zoek te gaan naar een goed passend harnachement voor uw paard wordt er geprobeerd uw paard in een correcte en stabiele verbinding te krijgen. Die zowel fijn is voor het paard als de ruiter. Op deze manier kan trauma en compensatie grotendeels worden voorkomen en kan de ruiter optimaal de puntjes op de i zetten tijdens het rijden.

Vooraf controleer ik het gehele lichaam. De vorm en gevoeligheid van de tong, lippen, lagen en verhemelte zijn hierbij van belang, maar ook een correct gebit is van belang voor juist functioneren van hoofd en hals. Het is belangrijk dat van te voren alle bewegingsbeperkingen, gevoeligheden, afwijkingen en/of trauma’s vastgesteld worden.

Na alles nauwkeurig te hebben nagekeken controleer ik ook het hoofdstel van het paard. Behalve de ophanging, is het ook belangrijk dat het kopstuk geen beknelling geeft van het oor, de aanhechting van de nekband en de 1e halswervel. Ook de neusriem moet op de juiste hoogte, met genoeg vrijheid voor het bit, gepositioneerd worden.

Na het controleren van het huidige bit en het precies op maat maken van het hoofdstel, kijk ik met de ruiter mee tijdens het rijden. Ik zal hierin de ophanging, hoofd-hals houding, verbinding, gelijkheid en inwerking controleren. Het gevoel van de ruiter is hierin van groot belang voor een optimaal eind resultaat.

Zoals eerder kort vermeld, is een Bit-Fitting niet alleen voor “probleem” paarden. Juist in de preventie speelt het een belangrijke rol. Bijvoorbeeld als u een jong paard gaat beleren, een nieuw paard heeft aangekocht, de overgang naar stang & trens gaat maken of omdat u gewoon graag nog meer verbetering wil in uw gevoel in het rijden.