Recensies

  “Op aanraden van verschillende mensen zijn we in contact gekomen met Karin Toetenel. Als ik heel eerlijk ben dacht ik dat ik een ‘zweverig’ typetje op mijn terrein zou krijgen, maar totaal het tegenovergestelde was daarvan waar.

  Karin staat langs de kant vol passie voor haar werk, perfectionistisch. Het kan ‘altijd’ een stukje beter. Karin neemt de tijd voor je en staat altijd voor je klaar. Zij heeft mij echt het verschil laten voelen en wat dat ene gaatje hoger of lager wel niet kan doen. Achteraf als je erover nadenkt, waarom wel je zadel aanmeten, maar niet je hoofdstel en je bit?

  Karin is er voor iedereen, op welk niveau dan ook een aanrader. Ik vind het super fijn om met haar te werken en samen altijd tot een top resultaat te komen.

  Karin Bedankt!”

  Chiara
  “In mei 2014 kwamen wij in contact met Karin Toetenel van 2FitHorses, omdat één van onze pony’s een behoorlijk probleem in de aanleuning had. Iedere keer deed hij zijn mond een stukje open en was zijn tong zichtbaar. Karin kwam bij ons thuis en door verschillende bitten te passen, leek het erop dat de aanleuning al binnen een uurtje een stuk beter was. Karin adviseerde ons het bit een poosje te proberen en te kijken en ervaren of het ook beter bleef. Ik kan niet anders zeggen, het werd iedere dag een beetje beter en toen Karin na een aantal weken terug kwam, was het probleem zo goed als opgelost. Omdat Karin voor het beste resultaat wilde gaan, hebben wij ook nog een ander hoofdstel geprobeerd en dat was het laatste puzzel stukje. Inmiddels zijn we ruim 2 jaar verder en loopt onze pony op het hoogste niveau en heeft hij nooit meer last van aanleunings problemen. Uiteraard waren wij zo blij met dit professionele advies dat Karin inmiddels al onze paarden gebitfit heeft. Ik heb nooit geweten dat een bit zoveel verschil kan maken, niet alleen in de aanleuning is mij inmiddels duidelijk maar ook in het gehele bewegingsmechanisme van het paard. Kortom een zeer rijke aanvulling voor het welzijn van ieder paard!”
  Joyce Langhout
  “Ongeveer een jaar geleden heb ik gekozen om toch maar een keer iemand naar het bit van mijn paard te laten kijken. Tijdens de bitfitting heb ik voor het eerst gemerkt dat mijn paard verschillend reageert en loopt op verschillende bitten. Zo doende zijn we samen tot een bit gekomen waar mijn paard even veel druk op de teugels gaf. Het resultaat van dit bit na een jaar te hebben gebruikt is dat mijn paard veel rechter en een vele betere aanleuning heeft gekregen. Ik ben ingaan zien hoe belangrijk een goed bit is en waarom het zo belangrijk is dat je een goed bit gebruikt. Daarnaast was het adviezen en de hulp erg nuttig en vriendelijk. Ik ben erg goed geholpen en daarom raad ik 2fithorses ook aan iedereen aan! Daarnaast kan ik er altijd te recht voor vragen en andere adviezen aangaande het bit van mijn paard! Kortom super goede service, veel verstand van zaken en super veel positieve verbetering door het bit op rijwijze van mijn paard!”
  Fleur Verwaaij
  “In januari/februari 2015 ben ik via een andere pensionstal als waar ik zelf sta, in contact gekomen met Karin. Er is toen een lezing geweest over het hoe&wat met bitten olv 2fithorses. Heel interessant! Na de theorie heeft Karin nog bij twee paarden laten zien hoeveel een bit kan doen door wat te spelen met wat volgens haar niet prettig zou zijn en welke bitten juist wel goed zouden passen. Heel bijzonder hoeveel verschil dat maakt!

  Na deze sessie’s was de mogelijkheid om later die maand zelf met je eigen paard een bitfitting te laten doen. Daar had ik wel oren naar! Ik had geen grote problemen, maar aanleuning is altijd wel een dingetje. Ik start namelijk met een C-pony en als je dan M1 wilt gaan starten (tussen de paarden), moet je aanleuning tiptop in orde zijn. Ook voor Karin was dit een leuke uitdaging om weer een “ponymondje” aan haar bestand toe te voegen en uiteindelijk is het gelukt om een mooi smal bitje te vinden waar mijn pony fijn op loopt. Nog steeds ben ik blij met haar nauwkeurigheid en advies.
  Karin beschikt over veel kunde in haar vak, maar ook rijtechnisch kan ze je een eind op weg helpen. Want de juiste aanleuning komt niet alleen door het juiste bit erin te hangen.
  Kortom, ik raad iedereen aan om een bitfitting te doen, natuurlijk bij 2fithorses!”
  Laura de Jongh
  “Ruim een jaar geleden was Karin met een informatie stand over 2fithorses bij Utrecht’s got talent. Door haar heldere uitleg en enthousiasme was ik direct heel erg geïnteresseerd om een bit-fitting te laten doen. Tijdens het evenement werd een fitting verloot en tot mijn verbazing en geluk had ik het winnende lootje!

  Karin is heel vakkundig en neemt alle tijd om het meest ideale bit te vinden voor mijn paard. Ik krijg de kans om in alle rust bitten te “voelen”. Mijn eigen gevoel is daarbij heel belangrijk, maar wat Karin observeert tijdens mijn rijden helpt zeker ook. De uiteindelijke combinatie van Trust bit met onderleggers voor neusriem en kopstuk is super fijn! Uit nieuwsgierigheid heb ik onlangs geprobeerd om met mijn vorige bit te rijden en dat was zo’n ongelooflijk verschil! Alle problemen met aanleuning die ik destijds had waren direct weer voelbaar.

  Als mijn paard toe is aan stang en trens zal ik zeker weer Karin bellen voor een fitting!”
  Petra Rensing

  “Ik ben zo blij met Karin als bitfitter. Ze is zeer professioneel en levert goed werk. Ook als amateur voel ik me altijd serieus genomen! Karin heeft zeer veel oog voor detail en lijkt altijd te weten wat de ruiter voelt.

  Mijn pony heeft weinig ruimte in haar mond en geen enkel bit leek echt goed te passen, maar ook voor haar heeft Karin een fijn bit kunnen aanmeten. De combinatie van het nieuwe bit met de drukverdeler was een wereld van verschil vergeleken met de talloze bitten die ik al geprobeerd had. Ik ben Karin nog steeds eeuwig dankbaar ;-)”

  Rosanne van der Hoeven
  “Al enige tijd helpt Karin mijn paard(en). Het begon met een gevoelige schimmel. Na een paar honderd euro aan testbitten te hebben versleten, kwam ik Karin tegen bij een evenement en heb ik een afspraak gemaakt. Iets waar ik geen spijt van heb! Het duurt even voor Karin je kan helpen, maar het wachten is de moeite absoluut waard. De problemen die ik had met mijn schimmel, waren na een sessie verdwenen. Vakkundig is hoofd, hals, gebit etc. nagekeken en zijn er een aantal bitten getest. De juiste zat er bij. Naast het bit is het belang van het hoofdstel en eventuele onderleggers ook niet te onderschatten. Mijn paard werd bijv. niet vrolijk van een gecombineerde neusriem en liep beter in aanleuning met een anatomisch gevormd kopstuk. Al deze dingen worden door Karin getest tijdens de sessie, ze neemt ruimschoots de tijd en legt bij alles doet waarom ze dat doet. Na verkoop van de schimmel kocht ik een jong paard wat al vrij snel tongproblemen bleek te hebben tijdens het rijden. Ook bij dit paard heeft Karin de problemen inmiddels opgelost. Een tevreden klant dus .

  Kort samengevat is Karin een vakvrouw die goed weet waar ze mee bezig is en alles uit de kast haalt om je probleem op te lossen. “

  Judy Schep
  “Karin is op en top vakvrouw! Weet feilloos het juiste bit voor je paard te vinden, waardoor je paard een fijnere aanleuning krijgt. De nazorg is ook prima, ze controleert bit en hoofdstel en stemt dat eventueel af op de ontwikkeling van paard en ruiter.”
  Irene van der Sluijs
  “Karin Toetenel heeft mijn paard Ziva gereden toen ik zwanger was van mijn dochter. Ziva is geen makkelijke merrie in de omgang maar wel een heel fijn paard om te rijden. Ze loopt lichte tour en doet altijd super haar best. Eigenlijk eindig je elke rit met een heel fijn gevoel en ze is eigenlijk altijd mooi in de aanleuning. Niet heel veel rede dus voor mij om een bitfitting te doen. Tot ik Karin vroeg of het in haar ogen beter kon… Ik had mooie bitten van Sprenger van argentan maar die zijn al wel wat ouder. Karin zei dat het wel zin had om een en ander aan te passen, dus we spraken een bitfitting af. Karin neemt alle tijd voor de bitfitting waardoor Ziva helemaal geen stres kreeg van het wisselen van alle bitten. In alle rust wisselt Karin de bitten terwijl je gewoon op je paard mag blijven zitten. Ze had maar een paar bitten nodig om de beste combinatie eruit te halen. Eerst meette Karin de trens aan. Daarbij had ze meteen het juiste bit te pakken. Daarna kwam de stang erbij. Hier had ze het eigenlijk ook meteen bij het juiste eind. Maar ze wilde wel dat ik een aantal combinaties uit probeerde om duidelijk het verschil te voelen. Eigenlijk waren het allemaal kleine verschillen in de bitten die grote gevolgen hadden op het gevoel bij het paard.

  Ziva loopt met haar nieuwe bitten, makkelijker naar boven, lichter in de hand en losser door het lijf. Ik was helemaal enthousiast en kocht meteen een nieuw stang en trens hoofdstel bij Karin. Een prachtig, super zacht hoofdstel met uitsparing achter haar oren en voor de bitten uitsparing in de neusriem. Maar de volgende dag ging ik weer rijden en Ziva liep helemaal niet fijn, dus ik belde Karin op. Ze kon meteen de volgende dag komen. Ik dacht dat er iets niet goed was met de bitten, maar Karin zei meteen dat ik mijn oude hoofdstel weer moest gebruiken. En ja hoor op haar oude hoofdstel loopt ze fantastisch. Hoe goed ik het ook bedoel, Ziva houdt niet van teveel leer om haar oren.

  Elk paard heeft een andere voorkeur en daarom is een bitfitting zeker een meerwaarde, je kunt het theoretisch nog zo goed bedenken in de praktijk is het soms heel anders.

  Karin je bent een topper, een paardenvrouw die haar vak heel goed verstaat. Iemand die altijd haar nek uitsteekt en nooit te beroerd is om een keer extra langs te komen (voor iets wat ze aan de telefoon al kan voorspellen.) Ze vindt het resultaat veel belangrijker dan het werk en de tijd die het haar kost, of ze er nu 1, 2 of 3 uur mee bezig is of er zelfs een andere dag voor terug moet komen.”

  Sietske de Man

  “2FitHorses is een echte aanvulling op het management rondom je paard!

  Je wil met rijden altijd dat alles klopt: je zadel, je hoofdstel & je bitten! En voor die laatste twee hebben wij Karin Toetenel.

  Karin kan echt net dat laatste beetje verschil maken tussen goud & zilver. Door Karin is de communicatie met mijn paarden zoveel beter geworden, zij blij ik blij!

  Buiten het feit dat Karin fantastisch is in haar werk is het ook een geweldig persoon. Karin is perfectionistisch, neemt de tijd voor je & staat 24/7 voor je klaar.

  Dat alles samen maakt dat ik Karin Toetenel & 2FitHorses niet meer wil & niet meer kan missen!

  Bedankt Karin!”

  Jeroen Hamelink
  “Heel professioneel, vakkundig en uiterst behulpzaam. Dat is Karin Toetenel van 2FitHorses bitfitting. Voor iedereen die op zijn of haar eigen niveau optimaal presteren wil!”
  Elise Kettner
  “Karin heeft bij mijn paard een trens en later een stang en trens aangemeten. Vooral de eerste keer ging een wereld voor me open hoe je tot een goed passend bit komt. Ze heeft veel uitleg gegeven over het gebit, de ruimte in de mond, het hoofdstel etc. Daarna hebben we diverse bitten geprobeerd, het is ongelooflijk hoeveel verschil je in het bewegen van je paard voelt door alleen een ander bit!! Karin is heel perfectionistisch als ze denkt dat het nog beter moet kunnen proberen we gewoon nog een bit of een paar. We zijn super tevreden!!”
  Mariette Penning
  “Al verschillende keren is Karin bij ons geweest voor bitfitting. Karin is zeer gepassioneerd en kundig en heeft voor mijn paarden en die van mijn lesklanten zeer goede dingen gedaan.

  Ongelooflijk dat een goed passend bit, een zachte onderlegger en een goede optomimg net dat beetje extra rijplezier kunnen geven.
  Eigenlijk best raar dat we altijd een zadel aan meten, rijlaarzen aanmeten en er vervolgens gewoon een bit in hangen zonder dat we daarvan weten of het ook past.

  Met de service en kundigheid van Karin hebben we dat nu dus ook voor elkaar.”

  Margo Timmermans